29 martie, 2010

Astăzi câte ceva despre ciuperci!
Ciupercile trebuie pregătite cât se poate de repede, deorece devin foarte repede toxice.
În stare proaspătă se pot păstra cel mult 24 de ore la frigider la 2-4 grade Celsius.
Pălăria ciupercilor nu se curăţă de pieliţă deoarece prin aceasta scade valoarea nutritivă a preparatelor.
Culoarea şi prospeţimea ciupercilor se menţine adăugând în apa de spălare sau fierbere un praf de sare si o linguriţă de sare de lămâie la 1 litru de apă.

ciuperci cu peşte
300 g peşte file (crap, ton, somon, pangasius...după buzunarul fiecăruia, sau 2 conserve de ton mărunţit în ulei)
3 linguri de ulei
1 kg de ciuperci champignon
1 legătură mărar
opţional lămâie
sare, piper

Se pun 300 g peşte mărunţit curăţat de oase la înăbuşit în 3 linguri de ulei, de preferat de măsline. Între timp se taie ciupercile în bucăţi mai mari - daca sunt ciuperci mici le lăsăm întregi - şi se adaugă peste peştele puţin rumenit, adăugând un praf de sare.
Se lasa la foc mic, acoperite pentru a-şi lăsa ciupercile sucul.Când s-au înmuiat ciupercile se adaugă mărarul şi se mai dă într-un clocot.
Se serveşte ca aperitiv, garnitură la peşte prăjit, sau ca umplutură la lipiile arăbeşti.
Pentru cine doreşte se poate adăuga, după gust, zeamă de lămâie.

3 comentarii:

YukiAme spunea...

foarte tare, nu stiam de asta, ca ciupercile devin toxice sau ca nu trebuie tinute la frig mai mult de o zi; cu lamelele ce fac, le curat sau le las?

bunicuţa spunea...

lamelele nu se curăţă. ciupercile se spală sub jet puternic de apă, nu se curaţă, pentru că cea mai mare canntitate de proteine se află în coaja aceea pe ncare şi eu o curăţam până când m-a luminat şi pe mine cineva.

YukiAme spunea...

multumesc :)

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Romania
suntem datori să împărtăşim din experienţele noastre