31 martie, 2010

Acum ani de zile am căutat în mai multe cărţi de bucate o reţetă de colivă. Surprizăăăăă! Nu am gasit nicăieri şi am constatat ca prepararea colivei o înveţi de la diverse mătuşi, bunici ajunse la o vârstă venerabiă.

colivă
1 kg de arpacaş,
800 g zahăr,
200 g stafide,
200 g nuci,
2 fiole cu esenţă de rom,
50 g zahăr pudră,
50 g cacao,
pesmet din biscuiţi (opţional)


Se spală arpacaşul, frecându-l între palme, în 9 ape. Într-un vas de 5 litri se pun 3 cantităţi de apă la o cantitate de arpacaş. Se fierbe la foc iute amestecând uşor, până se îngroaşă după care micşorăm flacăra. Când arpacaşul s-a înmuiat, se adaugă zahărul şi se firbe în continuare până se leagă zahărul, iar conţinutul devine foarte păstos. După ce s-a răcit se adaugă esenţa de rom şi nuca tăiată mărunt. Dacă amestecul este prea moale se adaugă pesmet din biscuiţi până se obţine un amestec destul de consistent iar dacă amestecul este prea vârtos, se adaugă puţin zahăr. Coliva poate fi aşezată pe un platou în forma unui tort, sau se pune într-un castron.
Se ornează cu zahăr pudră, cacao sau cu ornamente pentru tort (ornament mozaic, ciocolată, etc).

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Romania
suntem datori să împărtăşim din experienţele noastre