06 mai, 2010

Sosuri



Iata ca a venit si vremea salatelor si salatele se servesc si cu sos, pentru a fi mai consistente si mai gustoase. Pentru ca deja a inceput sezonul dietelor si marele Montignac ne permite, putem adauga un asfel de sos la salata, fara sa afecteze dieta pe care o urmam.
Acest sos poate fi folosit si la diverse soteuri, sandwich-uri, etc.
sos englezesc

3 linguri de mustar, (daca este din cel care are si ceva bobite, cu atat mai bine),
3 galbenusuri de ou,
100 ml ulei, de preferat ulei de masline extravirgin,
zeama de la o lamaie potrivit ca marime, sau cateva linguri de otet aromat (dupa gust),
1 legatura de patrunjel,
1 legatura de ceapa verde (iarna, poate fi inlocuita cu ceapa rosie)
sare, piper (optional)

Se amesteca mustarul cu galbenusurile, se adauga uleiul si zeama de lamaie.
Se adauga taiate marunt patrunjelul si ceapa. Se pun la rece cateva ore, dupa care se serveste peste salata, carne sau legume sotate, ciuperci.

Cand servim acest sos cu carne, putem adauga in el si 3-4 linguri de supa de carne. In acesst caz, sosul va fi mai zemos si se va pune peste garnitura servita la carne.

sos cu verdeturi
4 linguri cu varf de maioneza,
2 linguri de mustar,
2 linguri de otet aromat,
o legatura de ceapa verde,
2 legaturi de marar,
2 legaturi de patrunjel.
sare si piper dupa gust.
Am facut salata boeuf si ca de obicei, mi-au ramas 4 linguri de maioneza. Aici fac o paranteza si va anunt ca eu fac maioneza din oul intreg...deci, in blender pun 2 oua, zeama de la jumatate de lamaie, o lingura de mustar si ulei...cam 400 ml. Iese o cantitae destul de mare de maioneza (cam un litru) si nu este atat de grea pentru ficat cum este cea numai din galbenus si apoi...la dieta de slabire...merge ca "unsa".
Am pus cele 4 linguri de maioneza cu cele 2 linguri de mustar, am adugat otetul si ceapa verde taiata foarte marunt si le-am frecat cu o lingura de lemn. Apoi am adaugat patrunjelul si mararul taaite si ele foarte marunt.
Se poate servi cu rosii, si cu branza, cu peste fiert, cu carne de pasare sau pur si simplu pe paine prajita, pentru cei care nu tin dieta.

2 comentarii:

lexysv spunea...

Serios?! Chiar nu se taie maioneza daca pui ou intreg la maioneza? Este corect cum ai scris in postare? 2 oua,1/2lamaie,400g ulei? Care este ordinea de punere in blender? Bati intai oualale? Voi incerca si eu...oricum iti multumesc

bunicuţa spunea...

Se bat ouale mai intai si apoi se adauga lamaia, mustarul la gramada si apoi se toarna uleiul cate putin...

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Romania
suntem datori să împărtăşim din experienţele noastre