26 aprilie, 2010

Despre fasole

Pentru că am trecut la dietă, iar dieta Montigniac permite, astăzi ne-am delectat cu ceva fasolicăăăăăăăăăăăăă. Felul 1 fasole, felul 2 tot fasole. Problema este că nu ştiu nicio reţetă de prăjitură cu fasole căci altfel aş fi gătit şi aşa ceva.
Despre fasole… ce să spunem? Numai de bine! O mulţime de studii dezvăluie faptul că fasolea ajută la dietă, la combaterea şi prevenirea multor boli.
Fasolea are numeroase calităţi deosebite, printre altele fiind cunoscută şi sub denumirea de „mâncător de zahăr” pentru că este foarte bogată în fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Consumul zilnic al unei porţii de fasole verde, spre exemplu, poate ajuta la scăderea valorii colesterolului cu până la 20%. Este folosită în dietele de slăbire, fără a fi însoţită de pâine. Eu, în dieta pe care o ţin am consumat deseori fasole boabe, dar gătită fără adaos de carne. Astăzi, am gătit pentru familie, deci, la felul 2 am adăugat şi ceva carne.

Am avut 1 kg de fasole boabe, albă. Ieri am înmuiat-o în apă. Dacă aveţi apă de ploaie, cu atât mai bine. Am fiert-o în 3 ape, pe care le-am aruncat, apoi am împărţit-o în felul următor: mai puţin de un sfert pentru ciorbă, iar restul pentru mâncare.

ciorbă de fasole


Într-o oală de 5 litri am pus 5 linguri de ulei, o ceapă mare şi un fir de praz tăiate mărunt, doi morcovi potriviţi ca mărime, un păstârnac şi jumătate de ardei verde, toate tăiate cubuleţe, sare şi piper măcinat după gust. Le-am înăbuşit în ulei şi apoi am adăugat fasolea şi apa fiartă, cam 3 litri (depinde cât de deasă vă place). După ce boabele s-au înmuiat şi apa a devenit mai densă din cauza amidonului lăsat de fasole, am adaugat un litru de suc de roşii şi o cutie de roşii decojite, tăiate. Până a fiert conţinutul din oală, am tăiat mărunt o legătură de pătrunjel, pe care am adaugat-o în ciorbă împreuna cu 3 foi de dafin si o linguriţă rasă de ienibahar măcinat, pe care le-am dat în clocot. În final am dres-o de sare şi piper căci fasolea şi morcovul au fost foarte dulci. Pentru cei ce preferă ciorba mai acră poate fi dreasă cu o lingură de oţet balsamic, în momentul în care se serveşte.

mâncare de fasole boabe
Într-o cratiţă mai mare (4-5 litri) am pus la călit 2 cepe, 2 ardei graşi, unul roşu şi unul verde, 400 g de costiţă afumată, 200 g de ciolan afumat fără os tăiate fideluţă şi o linguriţă rasă de curry. Am adaugat restul de fasole rămasă (aproximativ trei sferturi), si apă cât să o acopere. Am fiert fasolea până s-a înmuiat, după care am adaugat o cutie de roşii tăiate cubuleţe, şi două legături de mărar tăiat mărunt. Am lăsat să clocotească roşiile şi mărarul, după care am lăsat cratiţa acoperită.
Se serveşte asortată cu salată sau cu murături.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bună Ziua
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea, să ne acorzi un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul radiowhisper_com sau un mail radiowhisper_com@yahoo.com pentru a discuta mai multe.
Mulţumesc,
Cu stimă Vlad!

iolanda spunea...

Draga Vlad,
Dupa 100 de ani raspund si eu...pana azi nu m-am lamurit cum functioneaza pe aici treaba, asa ca poate inca mai esti pe fir...ne vedem pe mail...

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Romania
suntem datori să împărtăşim din experienţele noastre