24 martie, 2010

Prazul

Pentru că tot suntem în preajma Paştelui şi ne gândim cum să organizăm masa pentru sărbători astfel încât să fie bogată, dar nu prea grea, mi-am adus aminte de praz. Pentru cele care nu prea dispun de timp pentru "bucătăreală" am un anunţ îmbucurător: prazul nu necesită foarte mult timp pentru preparare. Fierbe repede la foc potrivit. Trebuie sa devină sticlos...deci cam 10-15 minute.
Legumă cultivată încă dinaintea erei noastre de către greci, egipteni, etc., apreciată atât pentru calităţile sale nutritive şi rapiditatea preparării, cât şi pentru multitudinea de reţete în care poate fi folosită, prazul este deseori "uitat" de tinerele gospodine. Des folosit în curele de slăbire, ajută la echilibrarea colesterolului şi la revingorarea organismului, datorită conţinuturilor semnificative de vitamina C, caroten, vitaminele B1, B2, PP, precum şi fier şi fosfor.


salată de praz simplă

5 fire de praz, de grosimea unui deget
2 linguri de ulei de măsline
1-2 linguri de oţet aromat
sare, piper şi opţional...mărar

Se prepară sosul din ulei, oţet, piper, sare si mărar. Prazul se taie în bucăţi de 4-5 cm, după ce a fost spălat cu atenţie şi simţ de răspundere. Se scurge sosul cu atenţie peste praz şi se lasă 20 de minute la rece.

salată de praz cu maioneză

4-5 fire de praz
maioneză din 2 ouă
2 linguri de zeamă de lămâie
2 lingutiţe de muştar
2 castraveţi muraţi
sare

Se fierbe prazul, după ce a fost spălat cu atenţie. După fierbere se pune într-o sită la scurs şi la răcit. După răcire, se amestecă cu maioneza şi cu castraveţii tăiatţi mărunt. Se poate garnisi cu rondele de măsline.



cremă de brânză cu praz

2 părţi brânză de vaci
1 parte firimituri de telemea
2 fire de praz
2 legături de mărar
un praf de piper

Se freaca într-un castron, brânza cu prazul si apoi se adaugă piperul şi mărarul.
Cu această cremă se pot umple roşiile şi ardeii, sau se pot servi alături, garnitură sub formă de salată.

Niciun comentariu:

Despre mine

Fotografia mea
Constanţa, Romania
suntem datori să împărtăşim din experienţele noastre